Wednesday, November 25, 2009

Spaghetti Bologneise Meatball :)

Orang lain bagi resepi spaghetti

Saya pong adelah agak mengelenyar nak letak jugak hasil airtangan saya yang tak seberapa ini :P

Okeh, bahan2 adelah seperti dalam gambar dibawah



ada spaghetti, spaghetti sos (saya suka guna leggo sbb pada saya preggo adelah agak masam), bawang putih, bawang besar kuning, minced meat and meatballs (kalau nk best guna brand marina, lam kotak kaler biru normally kat Giant ade jual)

cara2nya adelah:

1. tumis bawang lam minyak (kalau ade olive oil, guna. kalau tadak just guna minyak masak kelapa sawit pon ok gak)




2. Lupa lak nak cakap, sementara tuh boleh lah rebus spaghetti :)




3. Agak2 bawang tuh dah agak wangi baunya, boleh lah dimasukkan minced meat pulak :)




4. So, tunggu minced meat tuh kuar air dan agak kering. Maka boleh lah letak sos leggo tersebut. Pastu leh campak masuk the meatballs



5. Kemudian perasalah dengan garam, gula and ajinomoto. Kalau suka leh letak a dash of black pepper gak. Lagik mengancam kesedapannya! Amik spaghetti yang sudah lembut ituh, letak kuah and sedia untuk di ngap!!

5 comments:

Nurhayati said...

menyelerakannnnnnnn!!!!

nasaoji said...

simplekan masaknyer...

kak, saya ade dpt satu email, dulu2 la, katanya, preggo itu haram, dek ada ape ntah dari babi,..lagilak, tak dak tanda halal, peh tu, saya cam mushkil...tak tau nak guna cap ape dah peh tu... :)

akak ader dgr ke tang preggo itu?..

jane_doe said...

yati,
Bolehlah buat mkn sendiri :)

Nasaoji,
Cap leggo yg saya guna nie ade cop halal. But kene tgk gak sbb tak semua spaghetti sos cap leggo ada tanda halal. Yg pasti bologneise ade!

zailamohamad said...

Anak2 Zaila especially haziq cukup suka makan spaghetti;)
Hubby tak galakkan pakai sos Prego pasal dia kata xder tanda halal so better kita buat sos sendiri pakai tomato puree, tapi zaila perasan Kimball's punya kuah spaghetti ada tanda halal so bolehlah beli..Leggo zaila tak tahu, tapi kalau ada tanda halal, boleh beli juga;)

jane_doe3328 said...

zaila,
itulah..lenkali nak gak try cara zaila :)