Thursday, August 27, 2009

Bukan Bidadari

sape tengok cerekarama malam sabtu lepas???

setengah jam yang pertama

me cried along with marissa

i know the pain. been there!

dan saya sangat² memahami kecelaruan yang dialaminya

akan tetapi saya cukup sedih melihat dia menjadi hanyut

jangan disalahkan hijab yang dipakai

jangan disalahkan aurat yang kita jaga

jangan, jangan...

walau apa pun terjadi jangan diletakkan maruah kita seperti itu sekali

letakkan diri kita, maruah kita dan harga diri kita ke tempat yang lebih tinggi

Insya Allah, suatu masa akan datang kesedaran

yang mana intan, yang mana kaca

TAPIII

saya ingin juga menganalisis watak lelaki² yang ada

Husni - seorang lelaki yang mana diawal cerita digambarkan sebagai suami yang cuba mencari kelainan dalam hidupnya. Cuba berseronok² dengan pucuk muda tetapi diakhiran cerita digambarkan pulak sebagai seorang suami yang bertanggungjawab, punyai pegangan agama yang tinggi, bersembahyang, berpuasa bla bla

Heran kan??? Kalau dia kuat agama, sembahyang tak tinggal tapi kenapa boleh berlaku curang sehingga ke tahap berzina??

Padehal sembahyang itu tiang agama yang sepatutnya adalah benteng bagi dia untuk tidak melakukan perkara² terkutuk begitu??

Jadi kenapa? Kenapa sembahyang yang sepatutnya boleh menghalang kita dari melakukan kejahatan tidak bertindak sebegitu??

Maka adalah sia² sembahyang yang hanya untuk dipertunjukkan sedangkan kita tidak mendapat sebarang rahmat dariNya

Sedangkan Marissa's lover (maaf saya terlupa namanya..maklumlah entry basi) digambarkan sebagai seorang antheist tetapi melayan Marissa dengan penuh kebaikan sebagai seorang insan. Menyayangi dia seadanya, tidak berlaku curang malah as per his claim adalah insan yang baik (kalau ditolak dengan hukum tidak sembahyang, minum arak bla bla bla)

Pelikkan?? Bagaimana seorang yang taat pada ajaran agama (errrr separuh taat kot? sebab tadak plak lam Islam soh 'makan luar') boleh menzalimi isterinya sedemikian rupa??

Sedangkan Rasul sendiri pernah bersabda:

"sebaik-baik lelaki adalah yang paling baik, kasih dan lemah lembut terhadap isterinya"

Entahlah....kalau saya, mungkin saya akan stay dengan Marissa's lover. Walaupon dia tidak punya pegangan agama

Insya Allah, kalau kita yakin dan berdoa setiap hari

Allah akan bukakan pintunya untuk kembali kepada Islam

Sedangkan Husni??? Pada saya dia hanya umpama meniru

Yang fizikal sahaja putih, sedangkan dalamnya hitammmm


p/s: kalau takde bajet untuk shooting ke oversea, janganlah pilih kedai yang terpampang Selamat Datang pada pintunya :P


p/s/s: owh saya selalu 'teransang' melihat lakonan Fahrin Ahmad :P What a loss Linda Onn and Great catch Scha :D

10 comments:

Abrahyn said...

aku tgk citer tu....kagum dgn wife dia yg still blh terima husband curang cam tuh...n sedih bila tgk husband tak layan n appreciate pon bila dia berhias cantik...mak terasa sgt time tu nyah!

n aku heran camne awek husband dia tu blh begitu murah harga dirinye? dah meraban tak tentu hala smpi kebilik pastu tanak kawin?

Abrahyn said...

ehem...btw, me = terangsang gak dgn fahrin ahmad tuh..big loss kan linda onn hehehe

jane_doe3328 said...

wahahahha..nampak jek ngko ngan ayat teransang tuh yer :P

haida - zaman skrg, bukan setakat takut kat anak dara, bini orang pon dah ramai tatau halal haram dosa pahala

zailamohamad said...

isy..nauzubillah benda macam tu kan..minta Allah lindungi kita laki bini dari curang sesama sendiri..tapi tulah hakikat orang laki..barang dah usang sket mulalah cari yang baru, bergetah katanya;p

Real Woman said...

i TERBABAS!!! i punyalah beriya nak tgk cerita tu! tunggu 2-3 hari dengan penuh semangat before sabtu coz tgk promo dia mcm BEST! sedih betul la!!

Nurhayati said...

ala tak tgk!!!! huhuhuhu

jane_doe3328 said...

zaila,
manusia mudah lupa :(

RW & Nurhayati,
Jangan susah hati. Youtube kan ader :)

Mrs LVoe said...

kalo sha, sha rela pilih her lover dr suami yg curang. baik kita pilih org yg treat kita well dr hubby yg amik x kisah ttg kita.

sedih oooo ms mula2 tgok. sabar la jane

Yaya said...

betul tu... buat makan hati jer! baik pilih laki yg tau baik buruk drp pilih laki yg alim but tak paham mande yg die buat...

nasaoji said...

saya tgk kak..

hurmm...solat tanpa hayati, tu la sampai melakukan perkara mungkar...

tp, nafsu tu, kt yg kawal kan..