Friday, October 2, 2009

Kene blacklist tak?

Buat para peminjam PTPTN

Dah check nama ker?

Manalah tahu kene blacklist :(

Kalau nak check

Sila masuk sinih yer

Semakan Peminjam Yang DiSenaraiHitamkan

Saya??
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.



Alhamdulillah tak diblacklist, but it is also a good reminder for me to continue make my payment continually ini :)
Tapikan jommmm kita sorot apekah sebab² orang malas nak bayar despite "Hutang wajib dibayar walaupon tidak dituntut"
1. Ada orang yang ada penyakit lupa hutang pas abes blaja :P
2. Malas sebab pikirkan faedahnya yang agak banyak
3. Gaji tak cukup. Tak semua orang bergaji besar. Tambahan pula mostly tgh lam umur nak start family
4. Kesusahan tempat nak membayar plus kene isi ngan nombor surat pinjaman. Mana nak ingat, kalau talipon PTPTN asik tak dapat jer
5. PTPTN sendiri kurang serius untuk menarik kembali peminjam membayar. Patutnya buatlah bengkel bergerak setiap di bulan di setiap kawasan opis, kilang dan sebagainya. Pendekata lebih mesra pengguna
6. Patutnya PTPTN buat staggered re-payment. Katakan 1-5 tahun bekerja bayaran cuma rm50-100, 5-10 tahun bekerja naik jadi rm150-200 dan 10 tahun bekerja serta seterusnya RM200 ke atas ker. Iyelah bagi selaraslah dengan gaji :)
Apa lagik alasan dan idea untuk membantu???

12 comments:

Abrahyn said...

Fuh...nasib baik tak dpt PTPTN dulu...dah selamat settle dgn Petronas! weehhuuu....

Abrahyn said...

Fuh...nasib baik tak dpt PTPTN dulu...dah selamat settle dgn Petronas! weehhuuu....

nasaoji said...

alhamdulillah..pas 4 bulan koje, trus wat potongan gaji, potong ikut amount lam kontrak..lg 5 tahun abiss...

tp, yg deme tak bayar tu, bg kt, byo la atleast rm50 ke, kan..cian yg memerlukan... :)

Syima Syaz said...

saya tak buat ptptn, amik yayasan slgr sbb takde interest.pastu bayar punya bayar, alhamudilillah tinggal rm8k gitu...

zailamohamad said...

alhamdulillah nama zaila tader..tu yang lepas g Phuket aritu..tapi memang nyesal tahap gaban r amik PTPTIPU err salah PTPTN ni, yerlah..zaila rasa dok bayar caj perkhidmatan je tiap2 bulan..bilalah nak langsai hutang2 ni..serious mak nyesal amik loan ni..Insya allah anak2 zaila, zaila akan usahakan alternatif lain walaupon terpaksa bergolok bergadai segala..tapi mohon dipermudahkan segalanya ntok anak2 kita nanti

Nurhayati said...

tak amik loan ptptn..so takde blacklist ;)

honeylanz said...

salam kenal. mujur di taja MARA dulu ;)

KV said...

seb baek akak punya jpa. Dah siap potong gaji pon.

jane_doe3328 said...

haidah,
fuh, pet tuh. sure pelajar pintar nie :)

nasaoji,
kalau gomen senang nak wat potongan gaji. swsata tak sumer boleh buat :)

syima,
anak selangor eh :)

zaila,
time kita mmg tadok hok laing. ptptpu tuh jah harapan negara :(

Nurhayati,
good for you :)

honeylanz,
salam kenal too. itulah my hubby pon tajaan MARA, giler belagak dier sebab loan dier bayar separuh jek

KV,
zaman saya dulu just ade ptptpu tuh jer. jpa ker mara ker pet ker sume bekukan loan :(

~Eila @ Along~ said...

jane,
nasib baik eila dah setelkan sumer sebelum p umrah dulu hehe takde pening pk utang gomen ni dahhh

Abrahyn said...

banyak ler ko punyer pintar...kalo pintar, mak dah pi oberseee tuuuu

jane_doe3328 said...

Eila,
Alhamdulilah Allah permudahkan segala urusan sebelom pergi. Sure hati bertambah senang kat sana :)

Haidah,
Kurang² pintar lah dari aku. Haha