Thursday, April 12, 2012

Jalan - jalan ke Gold Coast, Australia!

okeh here is my wrap up


1. Alhamdulillah! Alhamdulillah! Selama duk sana dari 7 - 10 April tak setitik pon hujan turun. Cuaca adelah sgt best! Warm sunny day with cool breeze. Ermmm....lebih kurang macam kat Cameronlah. Ada matahari but angin dia sejuk. Memang best nak berjalan2

2. Pasal food plak, beras lepas, garam gula lepas, serbuk kunyit lepas, cili giling cap puteri lepas, ikan bilis lepas, perencah2 maggi cam sup sayur, nasi goreng tuh sumer pon lepas. Infact dia tak check sangat, just point OK, OK, OK..done, enjoy ur holiday. Haha, kitaorg plak yg terpinga-pinga. Is that all? siap tanya custom tuh sbb chinese couple depan kitaorg siap kene korek kuar sumer barang and the custom siap baca satu2 ingredient lagik.

3. Groceries price wise, the figure adelah lebih kurang cam Malaysia. But instead RM, please put AUD kat depan ek T_T. Cthnya kitaorg beli sawi kat Woolsworth, seikat adelah AUD1. Cam Malaysia kan singgit seikat, tapi kat sana adelah one ozzie dollar.

Ayam and daging halal ade jual kat kedai depan ISlander. Kedai tuh between farmasi ngan saloon pub. Exactly tepi saloon pub rasanya, lupa nak jot down nama kedai. price wise, wing lam 4 ketul/ drumstick 3 ketul large size = AUD 5-6. Sekor ayam = AUD 25-30. Lamb = AUD 8 - 12. Beef sosej = AUD 6 -8.

Rega air plak, Nestea/ Coke = AUD 4. Air mineral yang kecik tuh AUD 3. Sesape bawak anak2, beli diapers sesiap kat Msia bebyk, kat sini 10 keping = AUD 18

Nasi beriani = AUD 14 - 20. Kebab lamb/beef = AUD 8, kalau amik pakej ngan air coke $11 kalau kebab ayam pakej $11.50 (ini rega kar Ali Kebab). Fish and chip = $10

Instant noodle cam Indomie/ Maggi ada byk dijual = $0.45 - 1.20. Owh adelah sungguh lazat makan maggi petang2 kat beranda hotel sambil tgk sunset. Haha

3. Sesape duk Islander, bilik air takleh lock yer! Tekujat daku terbukak pintu toilet ms my mom was there. sebbaik, dibuatnya bro in law T_T

4. Currumbin Park - OK, naik train die jek dari satu tempat ke satu tempat. Hehe, malas nak jalan punya pasal. Siap ade tempat pram parking lagik Tapi x lama sangat kat sini sbb sumer letih, iyerlah baru sampai terus singgah. Just buat perkara wajib amik gamba ngan kangaroo jek

5. Movieworld - sesape nak naik Superman Escape or Green Lantern, tayah beratur. Sampai2 jek pi amik tiket utk booked nak naik ride yg pukol berapa. Utk Hollywood Driver Stunt, utk dapatkan kesan efek yg best siler duduk berdepan ngan petrol station. Rick Cafe yang buffet tuh $25 utk adult, lupa berapa utk child and boleh bebas mkn dari 11.30 - 3.00 tatau apa pilihan lauk sbb tak masuk mkn situ.

6. berjaya rembat corelle ngan byknyer. haha! for easter sale, $89 for 2 set (1 set utk 4 org mkn ada 16 pieces) which is jatuh less than RM150 utk satu set. Mind u pada sesape yg kurang arif pasal pinggan mangkuk nie, satu set corelle kat rantau panjang/ langkawi adelah RM350-400 dan rega di parkson or JJ nearly RM600. If not, normal price $55-65 (depend pada bunga) dan yg bentuk square adelah $75 (baru rm240, online seller jual rm450, kalau supermarket dekat double)

7. perfume - kedai perfume kat dfo brisbane adelah lagik murah dari harbourtown. so better beli situ. set elizabeth arden green tea - perfume, lotion & body was $25 jer. set yg sama utk britney spears $30. tp kat surfers paradise tuh, ade satu kedai - priceline jual perfume murah. britney spears, mariah carrey butterfly and lots more for $30. malangnya saya tak sempat nk masuk beli sbb tutup awal. huwaaa, boleh ke nak kirim kat sesape?

8. pukol 6.30 pagi sana (or 4.30 pagi malaysia) dah terjaga sebab dah cerah cam pkl 9 pg kita.

9. jgn lupa bawak selipar, hehe. org2 kat sana pakai towel jek masuk beli barang lam kedai

10. eh saper mintak tolong tanyakan pasal North Face kat harbourtown tuh? bag price from $99 - 299. Baju yg me tgk lam $15-20, shoes = $99 (adelah sgt lawa! dah suruh my hubby beli tp dia bukan jenis outdoor). my hubby ngan BIL dok bizi beli canterbury kat harbourtown. sgt murah katanya. i tatau rega malaysia, adekah canterburry tshirt rega $20 murah? sbb dorang kata kalau kt mesia more than rm200 selai. saya berjaya membeli my first tommy hilfiger blouse. hehe, kalau kat pavilion kl asik telan ayaq lioq jek sbb rega mostly mencecah rm500, i grab kat sana for $69 jek. my hubby mmg selalu beli their cap, kat kl rega rm180, sana kitaorg beli $27 (rm87, murahkan?)

11. pagi sblom pegi movieworld, kitaorg sempat gi carrara market. nak kata worth pergi pon takle sgt sbb byk brg yg kita jumpa kat rantau panjang/ pasar malam kat mesia. iyerlah mostly barangan dari china, what do we expect but kalau nk membeli buahan/ sayuran/ seafood adelah heaven

12. sile beli anggur hijau! their white grapes adelah lagik sedap dari anggur merah. manis gler, juicy and kenyal serta besar2. mmg puas giler makan. sepanjang dok sana, my hubby sakan melantak grapes tuh. tetiap hari beli.

13. jangan lupa to try their milk. memang sedap! lain dari taste susu malaysia. i even tried the banana milk + honey. tp menyesal tak try yang iced coffee punya flavour
tataulah org lain, but what we do adelah kitaorg makan nasik sebelom bertolak nk gi memana. so kalau lapar masa lunch tuh, just mkn roti 2 keping lepas minum susu. memang kenyang sangat rasanya and tak leceh nak stop mkn kat memana

14. Patutnya night market tuh on wednesday and friday night ajerkan? tapi masa me pegi malam selasa tuh ade jek night marketnya. tataulah sbb school holiday so sbb ramai schoolies ker yg dorang bukak jugak.

3 comments:

zailamohamad said...

mana gambar2 nya..alaaaa nak tengok nak tengok!!

Hirda Ibrahim said...

Hi,
kat mana you beli all the corelle murah tu?

Anonymous said...

barangkali ada yg butuh travel adaptor cocok dipakai ke ausie atau new zealand untuk konverter buat charge hp atau alat elektronik dari indo
http://www.kaskus.co.id/thread/523d95d9becb17930a000003/international-travel-adaptor-ke-luar-negeri-wajib-punya